Dr. Fatma Topçu - Biofeedback - Homeopati - Bach Çiçekleri
Dr. Fatma Topçu
Biofeedback - Homeopati - Bach Çiçekleri
Aktif maddenin nikotin olduğu sigara ve benzeri ürünler 4000 den fazla zararlı madde içerir. İleri derecede bağımlılık yapan kimyasallardan oluşur ve birer ikişer içilen sigara, zamanla beyinde daha çok nikotinerjik reseptörlere bağlanmaya ihtiyaç duyarak günlük içilen sigara miktarını arttırır. Zaman içinde kişi bağımlı hale gelir.
Sigaranın tarihi çok eskiye dayanmasına rağmen, sigaranın bağımlılık olarak adlandırılması son elli yılda ortaya çıkıyor. Nedeni ise, sigaranın yani tütünün bağımlılık yapan değil de, alışkanlık yapan bir madde olarak düşünülmesidir. İnsanları bu şekilde düşünmeye sevk eden etken ise, sigaranın zararlarının uzun süreçte fark edilmesidir.
Sigara kullanımının bir diğer kötü yanı ise, sigara kullanan kişilerin yanında bulunan yakınları da sigaranın zararlı etkilerine maruz kalırlar. Sigara kullanan kişilerin çocuklarında solunum yolu hastalıkları astım ve allerji görülme sıklığı çok daha yüksek olup sigara kullanmaya daha meyilli olmaktadır. Çocuklara ve gençlere sigaranın zararlarının küçük yaşta anlatılması gerekmektedir. Bu anlatım, ilerleyen dönemlerde gençlerin sigaraya başlamasını önlemek için önemlidir. bu koruyucu hekimlik ve toplum sağlığı açısından çok önemli bir konudur.
En önemli konu öncelikle kararlı olmak. sigarayı bırakmak için nedenlerimizi tesbit edip bunları hep gözümüzün önünde tutmaktır. sigara içmek ya hep ya hiçtir. birden bire bırakm ile başarı %80 iken azaltarak bırakmada başarı %8 dir.
Sigara içen kişi bilmelidir ki; sigaraya başlamanın ilk adımı ''bir kereden bir şey olmaz'' ya da ''bir sigara beni bağımlı yapmaz'' düşüncesidir. Bıraktıktan sonra tekrar başlamada da yine bu konu önemlidir. Önemli bulduğum ve sık gördüğüm yanlış ''nasıl olsa bıraktım biraz içeyim tekrar bırakırım'' düşüncesidir. Tekrarlanan bu bırakma başlama döngüleri kişinin kendine güvenine zarar verir. her tekrar daha zor duruma gelebilir.
Sigarayı bırakma konusunda başarısız olunmasının sebeplerinin başında gelenler; kişinin iradesinin zayıf olduğunu düşünmesi, başaramayacağına inanması ya da bıraktığında kilo alacağını düşünmesi olabilir. Bu yüzden kişi sigarayı ne kadar çok bırakmak isterse istesin, psikolojik olarak kendini bırakmaya ikna edemediği için bırakma girişimleri başarısız olur. Diğer bağımlılıklarda olduğu gibi, kişi iradesine güvenemez ve attığı adımlar sonuca ulaşmaz. Bu yüzden sigarayı bırakmayı başaramayan kişilerin, bir uzman desteğiyle süreci yönetmesi daha doğru bir çözüm olacaktır.
Sigarayı bırakmaya çalıştıysanız, ancak tamamen bırakamadıysanız, yalnız değilsiniz. Sigara içenlerin çoğu, sigaradan istikrarlı ve uzun süreli uzak durmadan önce sigarayı bırakmak için birçok girişimde bulunur.
Nikotin bağımlılığının hem fiziksel hem de davranışsal yönlerini ele alan bir tedavi planını izlerseniz, geriye dönüşü olmayan kararlı bir bırakma olasılığınız daha yüksektir. İlaç kullanmak ve insanların sigarayı bırakmalarına yardımcı olmak için, özel olarak eğitilmiş bir danışmanla (bir sigara bağımlılık terapi uzmanı) birlikte çalışmak, başarı şansınızı önemli ölçüde artıracaktır.
Tedavilerin en önemli hedeflerinden biri ise, sigara kullanımının bırakılmış olmasına rağmen ileride yeniden bu kullanımın nüksetmesini önlemektir. Unutulmamalıdır ki sigaranın olumsuz etkileri hemen görülmemektedir. Ama uzun vadede insanı ölüme sürükleyen zararlı bir alışkanlıktır.