Dr. Fatma Topçu - Biofeedback - Homeopati - Bach Çiçekleri
Dr. Fatma Topçu
Biofeedback - Homeopati - Bach Çiçekleri
Anoreksiya da, aşırı bozulmuş beden algısı ile beraber kişi kendini şişman hisseder. Bununla birlikte vücut görünümü ile ilgili endişe veya şişmanlamaya ait korkular sürekli zayıflamaya ve yetersiz beslenmeye neden olur.
Anoreksiya, kelime anlamı ''iştah kaybı'' olarak geçse de, aslında açlık hissi devam eder. Buna rağmen kişi yememekte direnir. Hatta yedikleri hakkında yalan söyleyebilir. Üstelik psikiyatrik hastalıklar arasında, en yüksek ölüm oranına sahip hastalık grubudur. Özellikle son 10 yılda ölüm oranı % 5'den % 10'lara yükselmiştir.
Bu hastalar; düşük benlik saygısı olan, kendilerini ve bedenlerini acımasızca eleştiren, mükemmeliyetçi karakterdedir. Aynı zamanda suçluluk, kontrol kaybı ve fiziksel görünümlerine ait olumsuz duygular taşıyan kişilerdir.
Tedavide, hastanın kendiliğinden iyileşmesi mümkün değildir. Bundan dolayı zor ve uzun bir süreçtir. Yaşam boyu ara ara alevlenmeler olabilir. Ama tedavi ve terapi seçenekleri ile tamamen iyileşebilmektedir.
Biz kliniğimizde, tamamen fiziksel ve duygusal alanda destek tedavisi yapmaktayız. Ayrıca, bozulmuş beden algısı ve altta yatan bozulmuş duygu durumuna uygun destek tedavisi vermekteyiz. Aynı zamanda bu durumun fiziksel bedende yaptığı zararları toparlayıcı takviyeler de uygulamaktayız.
Bulimia hastalığı ise anoreksiyanın tersine, kontrolsüz bir yeme duygusu diye tanımlanır. Ayrıca, anormal derecede fazla yiyeceği yemek ve sonrasında kilo alımını önlemek için kusma, ilaç kullanma (kusturucu veya dışkılatıcı), ağır egzersiz vb. gibi uygunsuz veya sağlıksız yollara başvurma şeklinde tekrarlayan davranış şeklidir.
Kişi vücut şekli ve ağırlığından anormal etkilenir. Genelde normal kilolara yakın olmalarına rağmen, yeme atakları sırasında yüksek kalorili ve karbonhidrat içeren besinler alırlar. Sonrasında pişmanlık, suçluluk ve kendini eleştirme duyguları yaşanmaktadır.
Atak harici dönemlerde, düşük kalorili beslenmeye devam edilir. Fakat,bu ataklar en az 10 günde bir görülür.
Atakları en çok olumsuz duygular ve stres tetikleyebilir.