Dr. Fatma Topçu - Biofeedback - Homeopati - Bach Çiçekleri
Dr. Fatma Topçu
Biofeedback - Homeopati - Bach Çiçekleri
''GAPS'' terimi, ''bağırsak ve psikoloji sendromu'' anlamına gelir. GAPS beslenme tedavisi kapsamında yapılan GAPS diyet teorisi, tahıllar ve şekerler gibi belirli yiyecekleri ortadan kaldırmanın, insanların otizm ve disleksi gibi beyni etkileyen durumları tedavi etmesine yardımcı olabileceğini söylüyor. GAPS tedavisini icat eden Dr. Natasha Campbell-McBride, yetersiz beslenmenin ve sızdıran bağırsakların veya artan bağırsak geçirgenliğinin birçok psikolojik, nörolojik ve davranışsal sorundan sorumlu olduğuna inanmaktadır. GAPS diyeti, bağırsak sağlığının genel fiziksel ve zihinsel sağlıkla bağlantılı olduğu kabul eder. Bağırsak sağlığının iyileştirilmesi diğer sağlık koşullarını iyileştirebilir. GAPS diyetinin özünde, insanlar sindirimi zor olan ve bağırsak florasına veya bağırsak astarına zarar verebilecek gıdalardan kaçınmaktadırlar. Onları, bağırsakların iyileşmesine yardımcı olan, besin açısından zengin yiyeceklerle değiştirirler. GAPS tedavisine göre, sızdıran bir bağırsak zararlı bakterileri ve toksinleri kan dolaşımına salar, bu da daha sonra beyne gider ve beynin işleyişine müdahale eder. Tedavi, bağırsağa zarar veren yiyecekleri ortadan kaldırmanın otizm,spektrum bozukluğu (ASD), dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve disleksi gibi durumların tedavisine yardımcı olabileceğini söylüyor .
Dr. Natasha Cambell tarafından bulunan ve dünyada pek çok bilim adamı tarafından da takip edilen GAPS beslenme tedavisi, kısaca anneannelerimiz mutfağına dönüşte denilebilir. Sağlıksız beslenme yüzünden bozulmuş olan bağırsak, seçici geçirgenliğini sağlıklı besin ve ilave takviyelerle tekrar eski haline getirme üzerine hazırlanmıştır.
Bilimsel çalışmalar artık beslenme ile hastalık ilişkisini tamamen ispatlamıştır. Özellikle seçici geçirgenliği bozulan bağırsaklar vücuda zararlı toksik etkili madde birikimlerine sebep olmaktadır. Bu birikim hücresel seviyeden sistemsel seviyelere kadar hastalıklar oluşturmaktadır. GAPS diyeti ile bu bariyer yeniden oluşturularak hastalık kaynağı olan toksike ortamdan uzaklaştırıldığında hastalar yeniden sağlıklarına kavuşmaktadır.
Özellikle otizmli, dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu, depresyon, davranışsal ve öğrenimsel gelişme problemleri taşıyan binlerce kişi üzerinde denenmiş bir beslenme programıdır. Dr. Natasha otizmli olan oğlunu bu beslenme metodu ile tedavi etmiş sonrasında binlerce hastaya umut olmuştur. Kısaca bağırsak ve psikoloji sendromu olarak adlandırılan bu yöntemde gelinen noktada sadece psikolojik hastalıklarda değil tüm metabolik hastalıklarda bu beslenmenin etkili olduğu görülmüştür. Stresinde bağırsak florasını bozan bir diğer önemli etken olduğu bu çalışmalarda da belirtilmiştir. Çalışmalar tüm dünyada ilgi ile takip edilmektedir. GAPS tedavisinde önce bağırsak florası doğal haline getirilir. Sonra bağırsak duvarındaki hasarı tamir eder ve patojenik geçirgenlik kaldırılmaktadır. Bağırsak iç duvarındaki epitel kuvvetlendirilerek hastalıkların tekrarlanması önlenmektedir. Ayrıca tedavide özel GAPS diyeti, besin destekleri, detoksifikasyon verilmektedir.